Khamis, 31 Oktober 2013

PEMAKANAN DALAM SUKAN


AIR DALAM BADAN

Konsep keseimbangan air dlm badan
-normohidrasi-kandungan air dlm badan keadaan seimbangan atau normal
-hipohidrasi-berlaku kehilangan dlm badan kuantiti yg sedikit atau paras rendah
-hiperhidrasi-kandungan air dlm yang berlebihan atau paras air yg tidak seimbangan atau normal

Kandungan air sebelum aktiviti
-Sekurang-kurang 400-600ml
Semasa
- 125ml-250ml setiap 15 minit
Selepas
-bendaril perlu diganti beransur-ansur 500ml-600ml setiap 15-30minit atau 2-3 gelas untuk mengantikan setiap 1 puan/0.454kg berat badan

FASA-FASA TOKOKAN KARBOHIDRAT

Fasa satu
-hari pertama-kedua-latihan berintensiti pengambilan karbohidrat normal
Fasa dua
-hari ketiga-kelima-latihan dikurangkan, pengambilan karbohidrat perlu ditingkatkan lebih kurang 70%
Fasa ketiga
-hari ke-6-hari pertandingan dan selepas pertandingan pengambilan karbohidrat seperti biasa atau normal

KEPERLUAN NUTREIN DALAM BADAN

Sebelum aktiviti/latihan
-atlet perlu makan 2-4 jam sebelum mula berlatih
Semasa latihan/aktiviti
-pengambilan karbohidrat 30g-60gram
Selepas latihan/aktiviti
-atlet makan selepas 2 jam latihan/aktiviti.kemudian setiap 2jam perlu makan. Pengambilan karbohidrat dan protein yang efektif dpt menjana simpanan glikogen dan pertubuhan tisu otot

SERAT

Contoh serat
-epal-sebiji epal 3g serat
-pisang-sebiji pisang 2.6g serat
-oat(bijiran)-secawan oat 4g serat



Tiada ulasan:

Catat Ulasan